Aanbieden petitie Motorlawaai
Vrijdag 20 november overhandigden een delegatie bewoners uit Amsterdam de Petitie ‘Stop Overbodig Motorlawaai’ aan Micha Mos, stadsdeelbestuurder Centrum. 2008 mensen tekenden die petitie tussen juli en oktober 2020. Zij roepen de gemeente Amsterdam en de politie op dagelijks en op grotere schaal te gaan handhaven. Door bijvoorbeeld de berijders van deze onnodig lawaaiige motoren aan te spreken op hun gedrag en eventueel te bekeuren. d’Oude Stadt doet verslag.
Steeds meer bewoners ervaren overlast van motorlawaai in hun woonbuurt. Niet alleen bij mooi weer en als de ramen open zijn. Op alle uren van de dag. Ook ’s nachts. En niet alleen van motoren, maar auto’s blijken eveneens overbodig motorlawaai te produceren. Daarbij gaat het zelfs om plaatselijke snelheidsovertredingen en in gevaar brengen van de veiligheid. Het heeft de aandacht van de politiek, maar concrete actie van de gemeente en rijk lijkt uit te blijven.
Met name ‘s avonds en in het weekend zijn er motorrijders die met zeer veel lawaai graag hun tanden laten zien: zeer agressief optrekken, en ‘brullen’ met hun motor. Ook wordt de Weesperstraat als vrije racebaan gebruikt, om zo snel mogelijk in één ruk naar de binnenstad te crossen (of andersom), wederom met het onvermijdelijke lawaai waar je nachts ook nog wakker van wordt, want het geluid stijgt met kop en schouders boven de gewone ‘verkeersruis’ uit.
Aanleiding
In de zienswijze van d’Oude Stadt op het actieplan Geluid werd al aandacht voor gevraagd voor het motorgeweld. Bewoners vroegen zelfs via Centrum Begroot (en ook West) een budget om een project met geluidsflitspalen te kunnen starten. Toen dat niet gehonoreerd werd, zetten bewoners de petitie ‘Stop Overbodig Motorlawaai’ live. De ondertekenaars willen dat de overheid wat doet; handhaven. Het kan.
Politie Amsterdam Nieuw West 5 oktober: “In een tijd van anderhalf uur werden 14 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere onnodig geluid produceren….”
Amsterdammers die aan drukke straten en kruisingen wonen, zoals de Nassaukade, Stadhouderskade, Weesperstraat, Valkenburgerstraat etc., maar ook elders in de stad, is dit een grote ergernis. Bewoners zijn bijgestaan door de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen, waar veel bewonersgroepen bij zijn aangesloten.
Overhandiging
Inmiddels is de petitie gesloten. 2008 bewoners hebben tot 7 oktober hun handtekening gezet. De prachtig vormgegeven petitie is overhandigd aan Micha Mos, stadsdeelbestuurder Centrum. Deze ergert zich ook aan het probleem, maar benadrukt niet genoeg capaciteit te hebben om hierop goed op te kunnen handhaven.
Samen met de 4 grootste gemeenten is een ambtelijke werkgroep ingesteld, zoals het Actieplan Geluid op pagina 15 voorstelt. Deze werkgroep zoekt naar innovatieve oplossingen om excessief geluid van motoren (en auto’s) te beperken, zoals de geluidsfiltspaal. Rotterdam heeft inmiddels metingen gedaan. Dat is een enorme dataset. Die levert de mogelijkheid om zaken aan te pakken. NH Nieuws was er bij aanwezig en maakte een reportage.
Bijlage:
Zojuist nam ik een petitie in ontvangst over de aanpak van excessief motorlawaai. Dat is een onderwerp dat speelt: eerder kwam het al langs in stadsdeelcommissie, gemeenteraad en Tweede Kamer. Ik heb de indieners beloofd me in te zetten voor een aanpak van dit probleem. pic.twitter.com/dr8shddkXb
— Micha Mos (@MichaMos84) November 20, 2020