Ambtenaren
Een buurtregisseur, een gebiedsmanager, een winkelstraatmanager, een gebiedsmakelaar, een gebiedsbeheerder, een gebiedsondersteuner, een gebiedscoördinator, Zo begint ongeveer het artikel “In Amsterdam tref je een woud van ambtenaren, gestut door een cordon van consultants” door Hans Baaij, gepubliceerd op FTM: Follow The Money
Wij kennen die litanie der ambtenaren, laatst ook nog een gebiedsregisseur tegengekomen, waarbij je geen flauw idee hebt wat in welk geval met gebied wordt bedoeld. Wat die mensen doen? Zoek op amsterdam.nl maar eens naar gebiedsmakelaar, je komt er niet achter. Dan moet je kijken op je buurtpagina is ons gezegd. Vooruit, zoeken op buurtpagina Leidsebuurt. Niks, wel buurtmanagers, maar niet in het Centrum. Gewoon buurtpagina dan? Ook niet, wel Osdorp. Daar zien we dat de gebiedsmakelaars de eerste contactpersonen zijn in uw buurt.
Dan een andere benadering, Stadsdeel Centrum. Dat vind je als eenvoudige buurtbewoner ook niet zomaar: van amsterdam.nl via Bestuur en Organisatie naar Stadsdelen, en dan Centrum. Dat verzin je toch niet? En ja, onderaan staan twee buurtpagina’s, Centrum-oost en Centrum-west. Maar dat waren toch gebieden, geen buurten? Mijn buurt ligt in twee gebieden. We kijken op de buurtpagina: “Als u een goed idee hebt voor uw buurt of iets wilt organiseren, neem dan contact op met de gebiedsmakelaar van uw buurt.”
Gebiedsbeheerder dan? Dat geven we al snel op.
Gebiedsmanager: “Elk stadsdeel is verdeeld in twee tot vijf gebieden waar een gebiedsmanager zorgt voor een goede verbinding tussen het gebied (bijvoorbeeld bewoners, ondernemers, scholen en politie) en de gemeentelijke organisatie”. Gebiedscoordinator? Coordineert die gebieden of buurten binnen een gebied? Wat betekent gebiedsgericht werken eigenlijk nog? Buurtgericht misschien?
De functies zullen per stadsdeel of stadsdeel-deel niet echt van elkaar verschillen. Waarom niet centraal op amsterdam.nl een beschrijving van al die functies, en dan met linkjes naar de buurten/gebieden/bureaus waar ze werkzaam zijn?
Dit zijn irritante dingen, maar zeker serieus te nemen. Lees voor het grotere werk het artikel van Hans Baaij, wij willen het graag met u delen. U vindt het HIER.