Bewonersdebat

Het was druk bij het bewonersverkiezingsdebat van d’Oude Stadt op 19 maart in de Zuiderkerk. Superleuk om te doen en er bij aanwezig te zijn. Waanzinnig veel complimenten zijn gegeven aan de organisatoren, de aanwezige bewoners en de politiek. En de panelleden waren top!

Tussen het uitroepen van idee en realisatie zaten nog geen 3 weken.  Het bewonersdebat zou alles omdraaien: politiek in de zaal en bewoners op het podium.  . Dit debat geheel ontstaan vanuit een idee op twitter, georganiseerd door de bedenkers en mede-organisatoren, is een goed voorbeeld hoe d’Oude Stadt faciliteert; van, voor en door bewoners.

Opening
Julia van Rijn, Predikant bij Protestantse Kerk Amsterdam deed het openingswoord. Julia had onlangs een opiniestuk in het Parool gepubliceerd: “Wanneer wordt erkend dat de Wallen een schandvlek zijn?” Zij riep op tot een open stad, met aandacht voor bewoners. Vervolgd werd met de uitleg van de debatvorm;  geen zeikdebat, maar laten zien dat bewoners een serieuze partij zijn die veel kennis, kunde van en liefde voor de stad hebben. Ook werden wat testvragen geoefend met de zaal.  Bent u lid van een politieke partij? Weet u al op wie u gaat stemmen (stadsdeelcommisie/gemeenteraad)? Woont u in Amsterdam Centrum?

Pannel
Daarna werden de panelleden voorgesteld. Het panel maakte de hele avond!

  • Suzanne van Gompel, marketing en communicatiestrateeg met een achtergrond in de gedragspsychologie; die (drukte)overlast vooral bekijkt als gedragsverander-uitdaging (en daar over blog/twittert).  Als je ongewenst gedrag wilt veranderen moet je goed begrijpen wat het (on)gewenste veroorzaakt
    en/of in stand houdt. Daarnaast woont ze op de Wallen, ontwikkelde voor de ideeën wedstrijd ‘Stem van Centrum’ een ‘digitale oplossing’ om Wallentours beter + goedkoper handhaafbaar te maken, die in September de meeste stemmen won en aan de bestuurscommissie centrum gepresenteerd werd. (zie: https://stemvancentrum.amsterdam.nl/plan/59)
  • Denise Eikelenboom, Manager Special Projects bij JetSupport (vliegtuig onderhoudsbedrijf op Schiphol). Heeft namens de VVD in de gemeenteraad van Haarlem gezeten, maar is sinds 3 jaar geen lid meer van de VVD. Ze is een fanatiek roeier en woont samen (met Erik) op Duivelseiland (oud-Zuid, op de rand van de Pijp). En is betrokken bij Basbewust (evenementen) Beleid.
  • Frans Hempen, eigen bedrijf in strategische communicatie en woont sinds 1990 in Amsterdam, sinds 1995 in de Pijp, sinds 2000 middenhuurcorporatiewoning. Auteur van Woudbloem, thriller over het gaswinningsdrama in Groningen. Sinds 2015 actief voor balans in de buurt. Oprichter en voorzitter Comité Oude Pijp (ComOP). Successen: terrasplan Van Wou, horecastop Noord-Pijp, net zaak gewonnen bij bestuursrechter tegen verruiming exploitatie van koffie naar café.
  • Carla Hofschulte, binnenstadbewoner maar vooral ook stadsgeograaf. Ruim 15 jaar werkzaam als zelfstandig onderzoeker/adviseur onder de naam Ruimte voor Communicatie. Houdt zich bezig met stedelijke ontwikkelingen, met name ‘wonen’ en ‘toerisme’. In 2012 al duidelijk dat drukte een belangrijk thema zou worden.
    In 2015 onderzoek (in kader van master Urban Management) naar invloed van toerisme op leefbaarheid van buurten. (Conclusie: irritatie over ontwikkelingen bij velen groot, tolerantiegrens nóg niet bereikt maar wel in zicht. Er is te weinig aandacht voor ruimtelijke en sociale gevolgen). Actief betrokken bij de stad door mede-oprichten van Bewonersgroep Grachten 9+, aangesloten bij Wij-Amsterdam. Daarnaast actief lid van denktank Amsterdam in Progress.
  • Bert Nap, woont in het drukke gebied rond de Oudezijds Achterburgwal, Damstraat en de Hoogstraten, neemt deel aan het Integraal Burgwallen Overleg (IBO), werkt mee aan de buurtschouwen rond de Wallen en de Nieuwmarkt, praat mee over boten, toeristengroepen en het Binnenstad Offensief van de politie, is hoofdredacteur van buurtkrant d’Oude Binnenstad. Waar dat kan zoekt hij de verbinding in plaats van de confrontatie. En soms hoor je hem op zondagochtend de klokken van de Oude Kerk luiden. Kortom – allround ‘binnenstadbewoner’.

Thema’s
Vijf thema’s werden door de panelleden besproken en stellingen uitsgesproken voor de politiek.

  1. Drukte (Drukte, toerisme, overlast taxi’s, funvervoer). Stelling Carla: “De opbrengsten van toerisme worden altijd zwaar overschat, de kosten blijven consequent onderbelicht“.
  2. Zorg voor Openbare Ruimte (Handhaving, afval/huisvuil, openbare ruimte vs terrassen). Vragen Suzanne:  “De verkiezingsprogramma’s zijn zo vrijblijvend (wat losse acties en kreten), dat niemand duidelijke doelstellingen/ resultaten formuleert. (VVD wil 500 handhavers, hoezo, waarop gaan ze handhaven, met welk resultaat? Als GroenLinks of D66 de grootste partij worden, hoe merk ik dan als bewoner over 4 jaar het verschil? Welk RESULTAAT hebben jullie dan gerealiseerd, hoe zie/hoor ik dat dan als bewoner voor mijn deur? Welke overlast is verminderd?  Iedereen roept ‘handhaving’ maar wie heeft er een goed plan om het voor elkaar te krijgen?
  3. Luchtkwaliteit (Verkeer, toeristenbussen, OV, parkeergarages). Stelling Bert: “Kunnen we de stad autoluw maken en zo ja, hoe ziet jouw plan van aanpak er dan concreet uit?”
  4. De stad als platform (festivals, Airbnb /wonen, deelfietsen, Uber). Stelling Denise: “Is het woongenot van bewoners ondergeschikt aan ondernemers die geld willen verdienen? Hoe gaan jullie de balans in de stad herstellen? Hoe gaan we zorgen dat platformbedrijven gaan bijdragen aan de stad?”
  5. De kloof tussen bewoners en politiek (Participatie, bestuurlijk stelsel, etc). Stelling Frans: “Echte participatie is ook confrontatie. Stel daarom een handboek confrontatie met uw bestuursorgaan op, om de achterstand van de burger op te heffen, houd procedures zorgvuldig, maar maak ze toegankelijker, eenvoudiger en sneller en manage de verwachtingen. Beschrijf ideale besluitvorming – tevens advies aan nieuwe raad”.

Politiek
De politieke partijen die gevraagd werden om de stellingen/vragen te beantwoorden bleken in de “verkiezingsstand” te zitten en offerde zo hun “2 minuten” op aan politieke retoriek. Zo begon de uitloop van het debat. Politici blijken weinig concreet als het er op aankomt. Tot slot werden bewoners op het podium gehaald die opmerkingen, vragen konden stellen, aan de politiek. Toen liep het al ver over half elf.

Gewaardeerd
Het debat is zeer gewaardeerd, ook door de politiek die zichtbaar genoot en heeft zeker bijgedragen aan de bekendheid hoe d’Oude Stadt een idee, samen met bewoners kan realiseren. D’Oude Stadt dankt de Zuiderkerk voor de prachtige locatie en techniek en het Stadsdeel voor een financiële bijdrage in de kosten. Van het debat is een live-stream via Facebook gemaakt die hier is terug te kijken.