Big Boa is Watching You

Bewoners van de binnenstad ergeren zich groen en geel aan de Napolitaanse afvalbergen rondom de containers voor glas, papier en plastic.

Op sociale media lees je dagelijks meldingen met foto van omwonenden van de Kerkstraat/hoek Vijzelstraat, Spuistraat, Nes/hoek Pieter Jacobszstraat, Haarlemmer Houtttuinen, Eenhoornsluis, Nieuwmarkt ter hoogte van de Kloveniersburgwal 1 en de Nieuwe Zijds Kolk. Al jaren.

De gemeentereiniging ruimt het elke keer netjes op. Maar daarna gebeurt het toch weer. Een keer een handhaver laten posten, wat de gemeente hier en daar heeft gedaan, helpt onvoldoende. Als hij al een illegale afvaldumper betrapt, is dat lang niet de enige.

Het moet anders, slimmer. In de Bijlmer is begin deze eeuw een succesvolle proef gedaan met flexibel inzetbare, ‘intelligente’ APV-camera’s die afwisselend op een ‘hotspot’ werden opgehangen. De beelden dienden als bewijs voor een bestuurlijke boete. Het regende boetes en de Bijlmer werd een schone buurt.

Oud-wethouder Guusje ter Horst heeft dit idee ingediend in de gemeentelijke ideeënwedstrijd voor bewoners, Centrum Begroot. Het idee was door naar de volgende ronde, maar heeft de haalbaarheidstoets niet gehaald op grond van privacy overwegingen (!)

Rotterdam heeft voor dit doel APV-camera’s met slimme software. De camerabeelden zijn voor vliegende brigades het signaal om onmiddellijk uit te rukken en op te treden tegen de vervuilers.

Amsterdam heeft al camera’s voor toezicht op de openbare ruimte. Nu is het tijd om ze ook te gebruiken tegen vervuiling. Bewoners, onder wie leden van de wijkraad, beraden zich erover hoe ze de gemeente mee kunnen krijgen voor dit idee.

Wij hebben nu, vlak voor het reces, een raadsadres namens (tot nu toe) ongeveer 50 mensen ingediend, om bij twee hotspots bij containers voor gescheiden afval camera’s te plaatsen.. Als bijlagen een verzameling foto’s en een gesprekje tussen een bewoner en een bestuurder.
Het raadsadres wordt meegenomen op de ‘supplementsagenda 3’ van de laatste gemeenteraadsvergadering (1 juli) voor het reces.

De gemeenteraad besluit op 1 juli alleen hoe het na het reces zal worden behandeld, bijvoorbeeld in de raadscommissie Wonen en Bouwen waar het inhoudelijk onder valt. Dan zullen de initiatiefnemers in de tussentijd de raadsleden in die commissie benaderen.

Nog een raadsadres:
De afvalbergen liggen niet alleen bij containers voor gescheiden afval, betoogt Marcel Dellebeke in zijn uitvoerige brief aan de gemeenteraad: “vuildumping, verzoek om camerahulp”. Over honderden dumpplekken, dumpgedrag, gebrek aan handhaving, ineffectieve maatregelen.