“Blijf van mijn stad”-huis

Woensdagmiddag 19 juli werd het pand aan de Gelderskade 101 besmet verklaard en is uitgeroepen tot het eerste Amsterdamse “Blijf van mijn stad”-huis. Het pand is eigendom van de gemeente en staat momenteel in de verkoop. Verschillende organisaties hebben de handen ineengeslagen om dit te stoppen.

In het pand hebben uiteenlopende sociale en culturele functies die er over de jaren heen onderdak hebben gevonden. De Gelderskade 101 is bekend van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam en de atelier- en cursusruimtes voor de 500 leden van vereniging De Zondagschilders, die er al veertig jaar zit.

Besmetverklaring
De actie waarschuwt tegen het gemeentebeleid om haar eigen bezit te verkopen. De besmetverklaring van panden staat in een lange Amsterdamse traditie. In de crisis van de jaren dertig voorkwamen huurstakers op deze wijze dat woningen opnieuw verhuurd zouden worden aan zogenaamde onderkruipers. In de jaren zeventig en tachtig gebruikten krakers en buurtactivisten de methode om ontruimingen door speculanten en huisjesmelkers tegen te houden.

Uitverkoop
Nu zetten een groot aantal organisaties en betrokken Amsterdammers het middel in om zich te keren tegen de voortwoekerende uitverkoop van de stad. Het beleid om op grote schaal gemeentepanden te verkopen en de gemeentekas te spekken is ontstaan tijdens de vorige crisis. Inmiddels staan de gemeentefinanciën er heel wat rooskleuriger
voor en is de verkoop van het eigen bezit bepaald niet onvermijdelijk.

“Blijf van mijn stad”-huis
De besmetverklaring moet vooral de potentiële kopers waarschuwen dat als hier een gezond gebouw met vitale functies geïnfecteerd raakt met de zucht naar winst, de hele stad eronder lijdt en in verzet komt. Voorlopig is het voor iedereen beter de aan- en verkoopplannen te laat rusten.
Het pand Geldersekade 101 is daarom met de nodige voorzorgsmaatregelen uitgeroepen tot het eerste Amsterdamse “Blijf van mijn stad”-huis.

Bungehuis
Op 21 juli is om 15.30 uur ook het Bungehuis, spuistraat 210, besmet verklaard. Bewoners van de Spuistraat stapten naar de rechter om te voorkomen dat het Bungehuis een chique hotel zou worden, en wonnen, omdat er geen vergunningen meer verleend zouden worden aan nieuwe hotels in het centrum. Door het Soho House ‘uniek concept’ kon volgens de gemeente wel een uitzondering gemaakt worden. De rechter zegt dat  het Soho House  niet voldoet aan de eisen die Amsterdam zelf gesteld heeft. Nu heeft de gemeente besloten in hoger beroep te gaan, dit, lijkt het, om alsnog de hotelvergunning af te dwingen. Het signaal wat de gemeente hiermee afgeeft, is onacceptabel. De gemeente verkoopt zo de stad aan de hoogste bieder.

 

Bijlage