Valpreventie in Coronatijd
Een e-mail van de GGD, over valpreventie nu de cursussen vanwege de corona-maatregelen hebben moeten stoppen. Wat kunt u thuis doen, en een verslagje na 1 jaar trainingen.
En opeens was het stil …
Alle activiteiten gestopt, ook onze valpreventie activiteiten. Dat is logisch natuurlijk. Onze doelgroep hoort voor 100% tot de ‘risicogroep’. Ook voor jou als betrokken professional of vrijwilliger is het schakelen geblazen.
De’ In Balans trainingen’ waren net lekker op stoom aan het komen. En ook de uitbreiding naar andere stadsdelen is volop in ontwikkeling.
Maar nu dus even niet.
Wat kan wel?
Thuisblijven moet, daar is geen speld tussen te krijgen.
Maar hoe maken we dat een beetje leuker voor iedereen. En kunnen we toch iets doen aan de kracht en balans? En daarmee valincidenten voorkomen?
- Op de website www.laatjenietvallen.nl hebben we tips gezet om te blijven bewegen. De doelgroep kan hier terecht en de verwijzers natuurlijk ook.
- Yvonne Schoenmaker, een van onze In Balans docenten en sportmedewerker van Sciandri, geeft iedere donderdag live stoelengym. De lessen zijn hier te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=ueGy9vvt9iM
- Golden Sports geeft regelmatig een extra nieuwsbrief uit met daarin ook tips om fit te blijven in deze tijd en oefeningen voor thuis. Je kunt je abonneren op deze nieuwsbrief en mag alle informaties, tips en oefeningen delen in jouw netwerk. https://mailchi.mp/a004f1623145/weer-een-nieuwe-training-en-tips-graag-doorsturen?e=c615b2deec
1 jaar valpreventie
Wat is er ondernomen en wat is het effect van de aanpak valpreventie Amsterdam? VeiligheidNL heeft de antwoorden op deze vragen voor ons op een rijtje gezet.
- Er is bijvoorbeeld gekeken naar de bijeenkomsten (66), naar het bereik (3566 personen), naar de getrainde professionals en vrijwilligers (129) en naar de senioren die aan de beweeginterventies doen(140).
- Ook het effect van de trainingen is in kaart gebracht. Zo zijn ouderen die aan beweegprogramma’s deelnamen beter gaan scoren bij de fysieke testen.
- Bij ruim 80% van de deelnemers aan In Balans werd bijvoorbeeld vooruitgang geboekt op kracht en reiken. Verder zijn de ouderen positief over de beweegprogramma’s.
- De deelnemers aan In Balans geven gemiddeld een 8.5 als rapportcijfer en 50% geeft aan dat zij na zes maanden de oefeningen van In Balans nog steeds uitvoeren.
In de factsheet ‘Aanpak laat je niet vallen Amsterdam’ vind je meer cijfers, resultaten en aanbevelingen.
En nu?
De komende tijd staat natuurlijk in het teken van de Corona crisis. We zijn achter de schermen aan het werk om straks snel een doorstart te kunnen maken.
Heb je tips voor ons waar we de komende tijd (via de website of facebook) aandacht aan kunnen besteden, dan zijn deze welkom! Voor vragen kun je ook bij ons terecht.
Veel sterkte de komende tijd en blijf gezond!
Marjo de Vet
en
Annelies Krikke
Projectleider Valpreventie
Epidemiologie, Gezondheidsbevordering en Zorginnovatie
Team Volwassenen & Ouderen
GGD Amsterdam
T 062 278 7786
M 06 2278 7786
akrikke@ggd.amsterdam.nl
Werkdagen: di, wo, vr