Extra Terrasruimte
Horeca ondernemers die door langdurige sluiting en de anderhalve meter regels in het nauw zijn gekomen hebben de kans gekregen om tijdelijk een terras te exploiteren, of een terrasuitbreiding in de openbare ruimte aan te vragen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Want in het Centrum, maar ook daarbuiten is de ruimte beperkt. In principe geldt de vergunning voor die extra terrasruimte t/m 31 oktober. De sluitingstijd van reguliere terrassen blijven ongewijzigd, de uitbreidingen moeten in het algemeen om 23:00 opgeruimd zijn, op vrijdag en zaterdag om 24:00 uur.
Hoe werkt het met die vergunningen?
Een ondernemer doet een aanvraag bij de gemeente op een speciaal formulier. Het plan voor de uitbreiding moet worden voorzien van een tekening van het gewenste terras / de terrasuitbreiding in de directe omgeving. Ook wordt bv. gevraagd hoe overlegd is met omwonenden en andere ondernemers in de buurt. Want waar de ondernemers en de gemeente niet op zitten te wachten is een hoop protesten en bezwaren achteraf.
Aanvragen worden overigens nergens gepubliceerd.
De aanvraag wordt getoetst op volledigheid, en aan de menukaart: is er voldoende loopruimte voor passanten, zijn de voordeuren en brievenbussen van de buren veilig bereikbaar door afstand of schotten?
Als de aanvraag goedgekeurd is krijgt de ondernemer een email met toestemming om het terras te plaatsen. De definitieve vergunning, een tijdelijke annex op de bestaande vergunning komt later, en die komt uiteindelijk op de vergunningenkaart. Daar kunt u de vergunning downloaden nadat u het betreffende bolletje hebt aangeklikt.
Gezamenlijke aanvragen
Op verschillende plekken, bijvoorbeeld het Rembrandtplein. Thorbeckeplein, Reguliersdwarsstraat, Negen Straatjes hebben ondernemers gezamenlijk terrassenplannen ingediend. Daardoor hoefde niet iedereen afzonderlijk te bedenken hoe de verkeerssituatie is en hoe de looproutes kunnen zijn. Ieder bedrijf afzonderlijk krijgt een tijdelijke annex op de eigen vergunning.
Nieuwmarkt en Zeedijk
Een voorbeeld dat uitgebreid in het nieuws is geweest nadat de burgemeester zich er begin mei heel enthousiast over had uitgelaten in het tv programma Op1. De BIZ Zeedijk en de Ondernemersvereniging Nieuwmarkt hadden bedacht dat er op het Nieuwmarktplein ruimte kon zijn voor een groot gezamenlijk terras, voor de noodlijdende horeca op de Zeedijk en langs de Nieuwmarkt. Van overleg met omwonenden was pas in een heel laat stadium (half juni) sprake. Het gepresenteerde plan was onduidelijk, op de tekeningen ontbrak essentiële informatie, en op 1 juli kregen bewoners en ondernemers van de gebiedsmakelaars de mededeling dat het plan was ingetrokken. Het was “te complex”. Volgens de bewoners was het plan voor zover zij het kenden onduidelijk, onvolledig en voldeed het niet aan eisen in de beleidsregels en menukaart.
Nu kunnen de afzonderlijke ondernemers aan de Nieuwmarkt een aanvraag indienen. Wat het niet minder ingewikkeld maakt.
En de kleine Horeca op de Zeedijk? Zij kunnen volgens een eerder verkeersbesluitje aan een kant van de straat een gevelbank of klein terrasje aanvragen.
Aantallen
In antwoord op vragen van raadslid Martens is de stand van zaken op 24 juni bekendgemaakt betreffende het aantal aanvragen, goedgekeurd, in behandeling en afgekeurd. Ook bestaat er een lijst van stadsdeel Centrum van de aanvragende bedrijven: goedgekeurd, in behandeling, afgekeurd (vergadering stadsdeelcommissie 23 juni).
Verzet
Voor terrasuitbreiding moet overlegd worden met buurtbewoners. Wat als u van plannen hoort, maar u niets gevraagd wordt en u wilt wel uw zegje doen? Mail of bel de gebiedsmakelaar.
Georganiseerd verzet komt ook voor. Bijvoorbeeld tegen pontons in de Prinsengracht.
Hoe weet ik of plotselinge nieuwe terrasjes legaal zijn?
Als ze op de bovengenoemde kaart staan kunt u het nalezen. Het kan echter zijn dat de toestemming wel is gegeven, dus legaal, maar dat de vergunning nog niet op de kaart staat. Of de onderneming pikt gewoon onze openbare ruimte in. En dat staat natuurlijk nergens.
U kunt het vragen in het bedrijf, maar als het illegaal is zal u dat waarschijnlijk niet worden verteld.
U kunt het vragen aan de gebiedsmakelaar in uw buurt of horecavergunningen.sdc@amsterdam.nl
Goed om te weten: Het “tropisch weer scenario” geldt dit jaar niet.
Waar vind ik de gebiedsmakelaar voor mijn buurt?
Ga naar amsterdam.nl
Klik daar op Bestuur en organisatie. In het volgende scherm: Stadsdelen.
Kies uw stadsdeel, en vervolgens het gebied waar u woont. Op de volgende pagina ziet u de gebiedsmakelaars voor de verschillende buurten.
Onvoldoende ruimte bij bestaande terrassen?
Nu het verkeer weer aantrekt wordt dit steeds urgenter. Wij hebben hiernaar geïnformeerd bij gebiedsmakelaars en via klachten/meldingen openbare ruimte. Van de eerste slechts de mededeling dat de terrassen een vergunning hebben (maar dat wisten we al) maar geen oplossing. Van de tweede:zie onder.
Klachten
Dat blijft een probleem. U kunt uw klacht aankaarten bij de ondernemer. maar helaas wordt u dat niet altijd in dank afgenomen. Bellen naar 14020 blijft over, want als u online een klacht indient krijgt u een automatisch antwoord dat u over drie weken een antwoord kunt verwachten.
Wees vriendelijk voor de medewerkers van 14020, zij kunnen het ook niet helpen, en ze hebben het akelig druk.