Laten we vergroenen

Gegroet medewerkers van Amsterdam (ambtenaren en politici),

Afgelopen dinsdag 29 mei maande ik een ‘onkruid-bestrijdingsploeg’ te stoppen met hun werkzaamheden op de Achtergracht oneven zijde.

Met een heet-water-spuit bestreden zij het groen dat met moeite overleefde langs de openbare weg. Blauwe druifjes, teunisbloem, herderstasje, tuingeranium en nog zoveel meer, die tot genoegen van de meeste bewoners een plekje vinden bij straatlantaarn, gevelrand of wallekant.

De ene bewoner houdt zijn stoepje vrij van gras en ander groen. De ander verwijdert zorgvuldig peuken en zwerfvuil uit het prille groen en doet aan zelfbeheer met bijknippen en opschot-snoei (en vist met schepnet dagelijks blikjes, flesjes en plastic zakken uit de gracht).

De heet-water-spuit-ploeg liet zich door mij niet zomaar overdonderen. Zij waren van een door de gemeente ingehuurd bedrijf. Er volgde telefonisch overleg waarbij ik met naam en adres de verantwoordelijkheid opnam voor de gevolgen van het staken van hun werkzaamheden op het gedeelte Achtergracht 1 t/m 33.

Ik waardeer zeer dat de gemeente zorgt voor het onderhoud van de openbare ruimte (brugvleugels, fietsrekken, rijweg, plantsoen, etc.), maar laat alstublieft de verantwoordelijkheid voor schoonmaak van de eigen stoep bij de bewoners (tot eer van de een en tot schande van de ander).

Er is immers meer dan genoeg te doen aan schoonmaak van de stad. Bijvoorbeeld: Niet schoffelen bij de boomkransen, maar het daar gestorte vuil verwijderen.

Algemeen:

* Betrek de bewoners bij het opschonen. Vroeger werd af en toe een straat integraal aangepakt (Overbodige paaltjes? Genoeg fietsenrekken? A-niveau of stoeprand? Zonken en rammelende tegels? Wel/geen extra afvalbak?). Door zonder overleg in te grijpen in de openbare ruimte, voelen vele bewoners zich overvallen door, weliswaar goed bedoelde, acties.

* De gemeente gaat voor duurzaam en groen (met prachtige subsidies), maar nog steeds worden zelfs tulpen weggeschoffeld bij de bomen, wanneer er geen hekje omheen staat.

* Maak onderscheid tussen onpersoonlijke openbare ruimte (Kalverstraat, etc.) en plekken waar bewoners betrokken zijn bij de openbare ruimte.

* Regelmatig bericht de Binnenkrant enthousiast over bijzonder stadsgroen (nr. 82, Zomernummer 2018, pagina 14: Anchusa Italica bij het Italiaans Cultureel instituut, nr. 81, Lentenummer 2018, pagina 11: Boombakken in het zonnetje, nr. 80, Winternummer 2017, pagina 7: Pril begin van een mini stadstuintje, nr. 79, Herfstnummer 2017, pagina 11: Planten langs de gracht, etc.).  NB Deze buurtkrantem zijn digitaal te vinden op: www.oudestadt.nl/archief-binnenkrant/

Mogelijk heb ik mij ten onrechte gezag aangemeten om de anti-onkruid-ploeg te stoppen.

Hopelijk tot algemeen genoegen.

Groet,

Paul Spoek, bewoner Amstelveldbuurt