Op weg naar een buurtplatformrecht
In samenwerking met Pakhuis de Zwijger zijn 3 sessies gepland over het Buurtplatformrecht. Donderdagavond 29 april was de eerste Livecast. De uitzending is hier terug te kijken. Een gesprek over hoe staat het ervoor met het buurtplatformrecht, wat houdt het precies in, en waar moeten we het nog over hebben?
Een gesprek met Jan-Bert Vroege (D66), Lene Grooten (GL), Jennifer Ramsaroep (Bewoner, lid van Buurtplatform Van Deyssel, Amsterdam Nieuw-West), Thijs van Mierlo (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) en Mike Brantjes (Hart Voor de K Buurt).
In iedere buurt is wel een netwerk van actieve bewoners te vinden die hun buurt willen verbeteren. Ze leveren maatwerk in een buurt, vanuit eigenaarschap en intrinsieke motivatie, juist daar waar de systeemwereld het vaak laat afweten. En ook al heeft de huidige Amsterdamse coalitie democratische vernieuwing, eigenaarschap en zeggenschap van bewoners hoog op de agenda staan, luidde een coalitie aan buurtcommunities vorig jaar de noodklok: zonder duurzame financiering en systeemverandering gaan veel bewonersinitiatieven weer verloren. De oplossing komt ook van onderop: een buurtplatformrecht. De gemeenteraad nam een motie aan om dit verder uit te werken. Hoe staat het ervoor met het buurtplatformrecht, wat houdt het precies in, en waar moeten we het nog over hebben?
Ik denk met weemoed terug aan ons buurtplatform. Divers en actief. Tot het stadsdeel vond dat de buurtplatforms allemaal anders moesten. En net zo lang door gingen met zeiken dat iedereen afhaakte en het platform een stille dood stierf.
— Ingeborg Baltussen (@baltussen) April 29, 2021