Partner-alimentatie: ‘vrouwenzaak’?!

Wat zeggen vrouwen van de Wouw(Wijze Oude Wijven) deze maand in Opzij, tegen en over vrouwen?
Deel 33- ‘Partner-alimentatie: ‘vrouwenzaak’?!’
Is met het idee van de versobering van de partner-alimentatieduur in 2020 en de wetswijzigingen dit jaar, dit ‘goed of slecht nieuws’ voor vrouwenemancipatie?
Per 1 januari 2023 wordt partner-alimentatie berekend op basis van een zogeheten ‘woonbudget’. In het blad Opzij van deze maand bespreken echtscheidingsadvocaat Kim Beuker en Marjan Nieuwenhuis, bestuurslid en coördinator bij oudere-vrouwennetwerk Wouw dit onderwerp.
De rechtspraak had al langer de wens om dingen gelijk te trekken en te uniformeren op basis van woonbudget. Omdat het eenvoudiger is en tot minder discussie zou leiden. Veel vrouwen delven na de echtscheiding het onderspit en verliezen koopkrant’ aldus het artikel. De partneralimentatie* is naar 5 jaar teruggebracht.
Helaas blijkt voor veel vrouwen 5 jaar te weinig tijd te zijn om financieel onafhankelijk te worden, gezien 75% parttime werkt. Door bijvoorbeeld de houding van banken komen vrouwen minder in aanmerking voor een hypotheek(de bank rekent door op 10 jaar vast inkomen en de alimentatie is soms 5 jaar).
Vrouwen die parttime gaan werken na het krijgen van een kind en later scheiden/uit elkaar gaan, komen vaak in de problemen.. Zeker als de vrouwen op papier niets ‘geregeld’ hebben bij een eventuele scheiding. Beide dames in het interview zeggen ‘dat de partner-alimentatie nu makkelijker te berekenen is maar dat er ruimte moet blijven voor maatwerk’.
Nieuwenhuis meldt ‘dat bij partner-alimentatie er beter gekeken kan worden naar de economische situatie van beide partners na een scheiding’. Zodat vrouwen ruimte krijgen om een bepaald minimum inkomen te gaan verdienen, desnoods door een studie erbij te doen. En dat daarna pas er iets gebeurd met het stopzetten van een partneralimentatie.
“De versobering van de partner-alimentatie heeft niet geleid tot de gewenste emancipatie. De nieuwe wet benadeeld vrouwen… kortom er is bij het maken van de wet niet naar de belangen van de vrouwen gekeken!” Maar duidelijk is wie gaat samenwonen/trouwen en een kindje samen wil krijgen…: Zet iets op papier!
Met dank aan: NOÉMI Prent, Kim Beumer en Marjan Nieuwenhuis. Zie verder Opzij februari 2023.
(De ‘Wouw’ is een van de organisaties die in Wijkcentrum d’Oude Stadt samenkomt)
*Partneralimentatie
is een onderhoudsbijdrage in het levensonderhoud, ten gunste van de ene ex-partner, ten laste van de andere ex-partner.
Dat vloeit voort uit de zorgplicht ten tijde van het huwelijk of geregistreerd partnerschap:
– Indien een persoon na scheiding financieel niet of slechts gedeeltelijk in staat is om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien, moet de ex-partner financieel bijspringen als deze er de financiële ruimte voor heeft.
– De partneralimentatie bedraagt maximaal vijf jaar of minder, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap korter duurde dan tien jaar.
– De ex-partner ontvangt dan partneralimentatie voor de helft van de periode dat hij of zij getrouwd was.
Als er kinderen zijn onder de 12 jaar en als de ex ouder is dan 55 jaar dan kan de partneralimentatie langer duren.