Subsidie groene daken moet blijven
De subsidiepot voor groene daken is leeg. Dat ontdekten binnenstadbewoners. Op de pagina ‘Maak uw buurt groener’ van de gemeente staat nog steeds een oproep om subsidie aan te vragen voor een groen dak of groene gevel, maar wie doorklikt, krijgt de mededeling dat dit niet meer kan. Stadsdeelbestuurder Micha Mos heeft toegezegd dat hij erachteraan gaat.
Er is nog een tweede probleem. In de subsidieregeling, hier nog steeds te raadplegen, staat een bepaling die initiatieven in de binnenstad dwarsboomt: de gemeente geeft alleen geld voor groene daken vanaf 30 m2.
Deze regel slaat nergens op en is afgestemd op nieuwbouwwijken, grote blokken met een dito dak. In de binnenstad wemelt het van de kleine platte daken. Zou je die bij elkaar optellen, dan kom je op een oppervlak dat aardig aantikt als je de klimaatdoelen wilt halen. Inmiddels hebben de binnenstadbewoners een oproep gestuurd aan de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart: vul die subsidiepot en schrap de rare regel.
In de Nieuwmarktbuurt bestaan er al jaren inspirerende voorbeelden. In 2012 kreeg bewoonster Leora Rosner het voor elkaar bij Stadgenoot. Reeds in 2010 werd het destijds grootste groendak van de binnenstad geopend: bovenop complex De Halve Wereld op het Waterlooplein, van Ymere. Een jaar later werd ook het dak van de Stopera groen en dat is nu het grootste groendak van de binnenstad.
Het klimaatbeleid van de gemeente is onderhevig aan beleidsmodes. Momenteel is ‘van het aardgas af’ in de mode. De gemeente heeft een afdeling in het leven geroepen, Duurzaam Erfgoed, die eigenaars van monumentpanden ondersteunt bij het laten installeren van zonnepanelen. Het is te hopen dat dit niet de aandacht voor de overige maatregelen verdringt: betere isolatie (onder meer door dubbel glas) om energie te besparen, balansventilatie met warmteterugwinning en natuurlijk meer groene daken (zie kader).
Groendak: acht voordelen op een rij
- betere afwatering in de versteende binnenstad: een groendak absorbeert regenwater en ontlast het riool
- verlaagt op warme dagen de omgevingstemperatuur van het ‘hitte-eiland’
- verlaagt bij warm weer de temperatuur van de woning eronder
- filtert fijnstof, zet CO2 om in zuurstof
- goed voor de biodiversiteit: vlinders, bijen, vogels
- natuurlijke brandwerende laag
- goed voor welzijn & geluk: hoge belevingskwaliteit voor de mensen die erop uitkijken!
- aantrekkelijk voor verhuurder, eigenaar of VvE: beschermt het dak tegen regen, wind en temperatuurwisseling, zorgt voor een langere levensduur, er is minder onderhoud nodig dan bij een bitumendak
.
Er is één nadeel: de aanlegkosten zijn hoog (vanaf € 50 per m2 ). Maar het wordt gelukkig steeds goedkoper. Bovendien zijn er subsidies. Maar dan moet de gemeente de pot wel aanvullen!