Terrassen maken bruggen vleugellam

Foto van de VVAB

Foto van de VVAB

Amsterdam heeft bijna 1700 bruggen, waarvan een flink deel in het centrum. Bruggen om trots op te zijn, al gaat dat sinds vorig jaar voor veel bruggen niet meer op. Stadsdeel Centrum heeft namelijk in haar wijsheid besloten om het in 2011 vastgestelde terrassenbeleid te wijzigen.

Sinds 2015 mag de horeca op een groot aantal op- en afgangen van bruggen (in ambtelijk jargon “brugvleugels”) terrassen exploiteren. Uiteraard moet eerst een vergunning worden aangevraagd, maar die komt er gewoon, ook al hebben bewoners en andere belangengroepen zich daar tegen verzet. Het gevolg laat zich niet moeilijk raden. Veel “brugvleugels” zijn inmiddels volgestouwd met picknicktafels, gerund door het horecabedrijf aan de andere kant van de rijweg. Leuk voor de ondernemer en voor de snel groeiende populatie terraszitters, maar slecht voor de binnenstad.

Leefbaarheid
Het is niet alleen een aantasting van ons beschermd (UNESCO)stadsgezicht, maar het tast ook de leefbaarheid van de omgeving aan, onder meer door de zorgwekkende toename van de herrie. Bovendien zijn dit soort obstakels (op wat ooit een normale stoep was) een direct gevaar voor voetgangers. Zij moeten vaak naar de rijweg uitwijken om aan de andere kant van het terras te komen. Met kinderwagen, rollator of rolstoel is het vaak helemaal problematisch om de horde te nemen. Slechtzienden en mensen die minder goed ter been zijn, zijn gewoon de pineut. Zij moeten het maar uitzoeken hoe zij hun weg op een veilige manier kunnen vervolgen. Wij kennen daarvan een aantal schrijnende voorbeelden.

Hoe is de praktijk?
De grens van een terras wordt gemarkeerd door roestvrij stalen punaises in de bestrating. Wij hebben de indruk dat er nogal wat wordt aangerommeld om weer een paar stoelen extra te kunnen plaatsen. Zijn er inderdaad punaises geplaatst? Zijn de punaises zo gezet dat er minimaal 1.50 m loopruimte is, inclusief trottoirband? Loopt die af zodat je in de bocht geen evenwicht kunt bewaren met je rollator? Is de afbakening in overeenstemming met de vergunning? En zitten de terrasgangers binnen de terrasgrenzen of geldt dat alleen voor onbezette stoelen? Hier moet natuurlijk snel iets aan veranderen.

Meedoen!
Om het gemeentebeleid een voetgangersvriendelijke richting uit te duwen hebben wij veel munitie nodig. Wij willen een groep mensen organiseren, vanuit zo veel mogelijk buurten, die een inventarisatie gaan maken door middel van foto’s, beschrijvingen, metingen. Weet u spots waar terrassen (en niet alleen op de brugvleugels) de doorgang belemmeren of voor gevaarlijke situaties zorgen, meld het ons.
Wilt u mee doen met bovenstaande inventarisatie en het verspreiden van informatie naar allerlei belanghebbende organisaties? Neem contact op via ons mailadres: wijkcentrum@oudestadt.nl.
U bent dan welkom om samen de plannen door te spreken op 11 november, om 20:00 uur in het Wijkcentrum d’Oude Stadt.
Uiteindelijk willen wij alle ervaringen bundelen en ook via onze facebook-pagina en twitter voor een breed publiek beschikbaar stellen.

Facebook: Wijkcentrum d’Oude Stadt
Twitter : = @oudestadt

Als u gevaarlijke situaties aantreft, meld het ook aan de gemeente  via 14020, of online. Stuur ons dan een kopie van die melding en van de reactie.