Terrassen in Coronatijd
Dat de horeca het moeilijk heeft lijdt geen twijfel. Waar zijn de vaste klanten die inmiddels heel veel geld hebben uitgespaard? Zijn zij niet bereid een deel af te staan aan hun favoriete café of restaurant? Als gift, of als dat belastingtechnisch onvoordelig uitpakt, op een andere manier? Twee zeer actuele aandachtspunten: 1. een plan om de hele Nieuwmarkt vol te zetten met horecaterrassen, en 2. het probleem voor voetgangers en bewoners boven terrassen als de huidige terrasgrenzen in de vergunningen gehanteerd blijven worden.
1. Het plein
Geen van de wijkraadsleden van d’Oude Stadt uit de Nieuwmarktbuurt is het eens met het plan om het Nieuwmarktplein weg te geven aan alleen de horeca (op dagmarkt en zaterdagmarkt na). Ook al worden er als tegemoetkoming aan de buurtbewoners stoelen gereserveerd waar consumptie niet verplicht is: een sigaar uit eigen doos. Dat geldt ook voor direct omwonenden aan het plein. Hoe enthousiast de burgemeester er ook over moge zijn. Het steekt ze dat ze via tv en kranten van het plan moesten vernemen. Daarom hoog tijd dat direct betrokkenen met elkaar gaan praten en samen een tussenweg vinden.
Niet duidelijk is welke ondernemers mogen meedoen, ook die in de Sint Antoniesbreestraat, de Koningstraat en op de Kloveniersburgwal, om maar wat te noemen?
De voorgeschreven anderhalve meter afstand is de basis van ieder plan. We moeten uit alle macht zien te voorkomen dat het plein een grote besmettingshaard gaat vormen. Niemand wil onderweg naar de supermarkt gedwongen meedoen met een corona-experiment.
Variant om te overwegen:
De openbare ruimte is van iedereen. Van horeca-ondernemers en hun klanten waaronder bewoners. Natuurlijk ook van de andere bewoners, ondernemers, bezoekers en wandelaars. Lang niet iedereen heeft behoefte aan horeca. Voetgangers hebben voorlopig meer ruimte nodig. Daarom dit voorstel, om samen over te praten: met omwonenden, ondernemers en gemeente.
Terras 3 dagen in de week, tot 1 oktober. 1 of 2 dagen markt (met alternatieve ruimte voor nu te kleine winkeltjes in de buurt waar we zuinig op moeten zijn), op de andere dagen/avonden andere soorten ondernemingen en maatschappelijke organisaties waar anderhalve meter afstand niet kan. En natuurlijk vergaderingen van bewonersraad en andere bewonersgroepen, stopdegekte, huurders van Woonzorg en andere corporaties, wijkcentrum, buurthuizen (bewegen voor ouderen en/of jongeren), kinderspelen, lezingen en dergelijke van de Pinto enz. enz. Al die andere plekken dan café’s waar mensen elkaar nu niet kunnen ontmoeten door de anderhalve meter plicht. Ook de culturele sector heeft het moeilijk en wil er misschien wat organiseren.
ALTIJD met in ieder geval een vrije corridor tussen zebrapad oostzijde en zebrapad westzijde (ooit eens – door de initiatiefnemer van het actuele horecaterras-plan zelf – het Flessemanpad of zoiets genoemd, omdat het voor oudere bewoners zo moeilijk was om het plein over te steken). Die corridor moet breed genoeg zijn om elkaar op afstand te passeren, maar ook op minimaal anderhalve meter van eventuele terrasklanten of deelnemers aan andere activiteiten. Dan is een markering wel handig. Of een manshoge (plexiglas?) afscheiding tussen doorloopruimte en stoelen?
Deelnemers aan niet-horeca activiteiten nemen hun eigen klapstoeltje mee (misschien kunnen de organisaties een aantal stoelen voorlopig dichtbij het plein stallen). Hopelijk zorgt de gemeente voor een slim geluidsysteem, want met iedereen een eindje uit elkaar moet je je wel verstaanbaar kunnen maken. ALLES zonder muziek en uiterlijk 11 uur ’s avonds schoon en opgeruimd. Terrasmeubilair met dempers onder de poten, geen hogedrukspuiten. Bij het uitgiftepunt van het terras een bord: na 10:15 wordt niet meer getapt. Een “laatste ronde” kan een stormloop op het uitgiftepunt veroorzaken.
De omwonenden (en die zijn er) hebben hun nachtrust nodig.
En voor de Horeca: op die drie dagen terras ALLEEN op het plein, en dan NIET op de trottoirs rondom. Op de tijden dat er niks is, dan kan iedereen gewoon genieten van het mooie lege plein. Want dat zou het “nieuwe normaal” moeten zijn, de rest het uit nood geboren “tijdelijke abnormaal”.
Wat handhaving van de 1,5 meter afstand betreft: de organisatoren zijn verantwoordelijk. Klachten kunnen naar de organisator, mits bekend, maar ook via 14020 of online naar de gemeente. De gemeente kan het dan registreren, handhavers of politie worden alleen bij problemen ingeschakeld.
2. Terrassen op trottoirs in Amsterdam
Bij heel veel terrassen in de binnenstad (en daarbuiten) is de voetgangersruimte erlangs slechts anderhalve meter, inclusief trottoirband. Dat is de minimale breedte in het huidige terrassenplan Centrum en is daardoor al jaren het maximum op enkele uitzonderingen na. Het is daar in normale tijden al vaak onmogelijk om elkaar te kunnen passeren, en anderhalve meter afstand houden is per definitie onmogelijk. Daarvoor is er obstakelvrije ruimte nodig van minimaal 0,50 (voetganger) + 1,50 (minimale afstand) + 0,50 (tegemoetkomende persoon) + 1,50 (minimale afstand tot personen op terras) = 4 meter. Als een straat wat drukker wordt is dat al gauw 5 meter. Slechts op sommige plekken in de binnenstad (denk bv aan het Damrak) bestaat die ruimte.
De tijdelijke maatregelen voor o.a. verkeer in de anderhalvemeter samenleving zijn hoopgevend, maar bij veel terraslocaties zullen ze geen soelaas bieden.
Dit is door de gemeente erkend, met mogelijke oplossingen, op pagina 64 van de
Hier ontbreekt echter:
Er zijn ook nog deuren naar woningen boven horecazaken met terras. De toegang ligt vaak pal naast het terras. De bewoners, hun bezoekers, de postbode enz. moeten daar wel lopen om er in, uit en bij te kunnen. Het terras zal dus anderhalve meter moeten inschikken. Nog erger wordt het als de toegang tot de voordeur gelegen is tussen twee terrassen of terrasdelen. Dan moeten de bewoners elkaar kunnen laten passeren en is er 2,50 meter doorgang nodig plus aan beide zijden anderhalve meter tot terrasstoelen.
We weten allemaal dat uitwaaieren van terrassen door de meeste exploitanten wordt genegeerd, soms zelfs aangemoedigd (lege stoelen die voor opening precies op de terrasgrens worden gezet, uitwaaiering verzekerd). Handhaving … dat weten we.
De veiligheid voor bewoners en hun bezoekers mag niet afhangen van niet handhavend bedienend personeel.
Terrasschotten zijn max. 1,50 meter hoog, kunnen misschien naar 2,10 meter? Maar schotten, of ze nou hoog of laag zijn, aan weerszijden van een doorgang van 90 cm of zelfs minder, waar men elkaar ook veilig moet kunnen passeren, dat kan echt niet. Ook nu de horeca nog dicht is.
Het is ons een raadsel hoe sommige ondernemers in de binnenstad lijken te denken dat ze gemakkelijk nog kunnen uitbreiden op de stoep van de buren.
Een reactie van een ondernemer in de buurt van de Nieuwmarkt:
“Geef de zaken in het centrum (binnen de S100) tot 11.00 de gelegenheid tot laden en lossen en sluit dan de hele binnenstad af voor autoverkeer. Geef elke ondernemer in eten & drinken de gelegenheid om vanaf die tijd maximaal twee tafeltjes op de straat voor zijn zaak te zetten buiten een eventuele terrasvergunning om, zodat hulpdiensten, fietsers en voetgangers er gewoon door kunnen. Levendigheid, coronaveiligheid en bescheiden toerisme weer mogelijk. Ook goed voor de kleine zaken, niet alleen de grote jongens”.
Bekijk ook:
- Een bewoner van de Flesseman spreekt de burgemeester toe
- De reacties, algemeen en uit de buurt op de website van de Bewonersraad Nieuwmarkt/Groot Waterloo