Ga naar de inhoud

Werkgroepen

Werkgroep Schone Lucht
Op 11 februari 2016 waren ongeveer dertig bewoners uit de stad en vertegenwoordigers van organisaties bij de Meet Up Amsterdamse luchtkwaliteit. Zij gaan verder als werkgroep Schone Lucht Amsterdam. Contactpersoon: Paul Busker.

Werkgroep Verkeer
De werkgroep Verkeer houdt zich bezig met het gemeentelijk beleid met betrekking tot het verkeer in de binnenstad. De werkgroep zet zich in voor een goede balans voor de bewoners en het verkeer, waarbij het woon- en leefklimaat gewaarborgd dient te blijven.
Belangrijke onderwerpen voor de werkgroep zijn:
1. Bereikbaarheid
2. Kwaliteit OV
3. Gebruik fietsen
4. Autogebruik
5. Veiligheid
6. Luchtkwaliteit
7. Rode Loper en Stadshartlus
Momenteel houdt de werkgroep zich o.a. bezig met het loslaten van de fijnmazigheid van het tram- en busnet door het GVB, de scooteroverlast, het OV- en touringcarbeleid.

Werkgroep Keurtuinen
De Stichting werkgroep Keurtuinen Binnenstad Amsterdam, oftewel Werkgroep Keurtuinen, zet zich in voor het behoud van de keurtuinen, van de historische groene longen van de Amsterdamse binnenstad. Al meer dan dertig jaar zet de werkgroep zich in voor het beschermen van de keurtuinen. Met het schrijven van bezwaarschriften en het voeren van procedures tegen het oneigenlijk gebruik van de keurtuinen zijn veel tuinen gered.
Verscholen schoonheid op de grachten. Achter de monumentale grachtenpanden liggen unieke tuinen, de keurtuinen. Oases van rust en een paradijs voor vogels. Deze verscholen schoonheid behoort tot het oudste cultureel erfgoed van Amsterdam. In de keurtuinen staan meer dan tachtig monumentale bomen, waarvan de meesten ouder zijn dan honderd jaar. Al in de zeventiende eeuw waren er wettelijke bebouwingsregels – keuren – voor de tuinen. Deze regels zijn nog steeds van kracht en bepalen dat de keurtuinen alleen ingericht mogen worden als tuin. Ander gebruik is niet toegestaan.
De meeste bezitters zijn trots op hun keurtuin en onderhouden hem zorgvuldig. Zij scharen zich achter de eigenaren van grachtenpanden uit vorige eeuwen die er een eer instelden om hun keurtuinen mooier dan mooi te maken. Toch zijn er eigenaren die geen oog hebben voor het cultureel erfgoed en de keurtuin liever betegelen of er een zwembad, parkeerplaats, horecavoorziening willen aanleggen. Zij realiseren zich niet dat de keurtuinen het meer dan waard zijn om te behouden. Niet alleen vanwege de schoonheid en de rijkdom aan bomen en planten, maar ook de binnenstad van Amsterdam leefbaar te houden voor de huidige generatie en volgende generaties.
Zie verder de website van de werkgroep keurtuinen.

Werkgroep Buitenreclame
De Werkgroep Buitenreclame  is  in 1990 opgericht als een gezamenlijk initiatief van actieve burgers, verbonden aan wijkcentra in Centrum en Zuid.
Aanleiding was de plotselinge grote expansie van allerlei oude en nieuwe vormen van buitenreclame als mupi’s, abri’s, billboards, driehoeksborden, stoepborden, bedrijfsvlaggen etc.
Buitenreclame is een essentieel onderdeel van onze maatschappij, maar hier werd duidelijk dat reclameaanbieders door de overheid gefaciliteerd werden om grenzeloos te expanderen. Daar  begon het aanzicht èn aanzien van de stad ernstig onder te lijden.
Veel acties van de werkgroep in haar rol als denktank, lobbygroep en/of actiegroep waren succesvol: Billboards verdwenen uit de binnenstad, evenals stoepborden. Later, onder druk van Unesco-waarbij de werkgroep als stakeholder is aangesloten (via Wijkcentrum d’Oude Stadt), volgde nog een verbod op megasteigerdoekreclame. Ook verdwenen de –niet afgesproken-  zeer indringende, lichtsterke video’s uit de omstreden nieuwe digitale mupi’s.
Een huidig speerpunt van onze strijd vóór een beheersbare kwantiteit aan buitenreclame, tégen grenzeloze overkill, is onze strijd tegen het niet-legale, maar door Amsterdam niet gehandhaafde booming fenomeen van led videoreclames in de etalages van veel winkels e.d.
Wij zijn en blijven de luis in de pels van grote multinationale buitenreclameaanbieders die tot op de dag van vandaag door veel lokale overheden geen strobreed in de weg worden gelegd.
In december 2021 is de werkgroep geheel verzelfstandigd tot Stichting Werkgroep Buitenreclame.
mail

Werkgroep Water
De werkgroep Water ontplooit activiteiten rond het gebruik van het vaarwater in de binnenstad en gemeentelijke plannen daarover.
Waterwegen komen steeds meer in beeld als onderdeel van de openbare ruimte van de stad. Toch is er bijvoorbeeld nog weinig aandacht voor het water in bestemmingsplannen. De werkgroep Water volgt kritisch het beleid van de gemeente met betrekking tot het water (o.a. bestemmingsplannen, rondvaartboten, geluidsoverlast, woonboten).