Wijkcentrum d’Oude Stadt is het actie- en informatiepunt van en voor bewoners die het woon-, werk- en leefklimaat in hun buurt willen verbeteren.
Het wijkcentrum is een onafhankelijke instelling en werkt in opdracht van de bewoners in haar werkgebied. Het werkgebied bestaat uit zeven buurten, bij elkaar een groot deel van stadsdeel Centrum. Sinds 2014 heeft het wijkcentrum geen betaalde medewerkers meer en draait het geheel op vrijwilligers. Het wijkcentrum ontvangt een bescheiden subsidie van het stadsdeel Centrum voor de huur.
Ondersteuning
Het belangrijkste doel van het wijkcentrum is het in stand houden en bevorderen van een goed leefklimaat. Bewoners- en buurtbelangen worden op verschillende manieren behartigd. Individuele bewoners worden geholpen hun weg te vinden in het doolhof van gemeentelijke en hulpverlenende instanties. Daarnaast ondersteunt en stimuleert het wijkcentrum actie- en bewonersgroepen en maakt hen wegwijs bij bijvoorbeeld het organiseren van bijeenkomsten en het schrijven van bezwaarschriften.
Spreekbuis
Het wijkcentrum is een doorgeefluik naar het stadsdeel en andere instanties die beslissingen nemen die de buurten aangaan. Bijvoorbeeld over wonen, overlast, horeca, groen, verkeer en openbare ruimte. De veelheid aan onderwerpen waarmee het wijkcentrum zich bezighoudt is groot; afhankelijk van wat er in de buurt gebeurt, maar vooral ook gestuurd door de betrokkenheid en inzet van de mensen die er wonen en werken.
Faciliteiten
Voor bewoners en buurtgroepen biedt het wijkcentrum faciliteiten waaronder computers, een kopieermachine en vergaderruimte. Op de Agenda is te zien wanneer er ruimte is. Dat is altijd onder enig voorbehoud, er kunnen afspraken in de pijplijn zitten.
Stuur voor reserveringen en afspraken een email. Vermeld daarin om wat voor vergadering/bewonersgroep/onderwerp het gaat, hoeveel personen verwacht worden en uiteraard datum, begin- en eindtijd.
Invloed
Sinds maart 2022 is er een stadsdeelcommissie in Amsterdam Centrum. Wilt u alleen of samen met uw buurt, uw werkgroep, uw vereniging invloed uitoefenen op het beleid van de gemeente, van het stadsdeel Centrum, dan kan dat op verschillende manieren, zoals:
1. Een brief (raadsadres) schrijven aan de stadsdeelraad
2. Inspreken bij een bestuurscommissievergadering
3. Bezwaar indienen en beroep aantekenen
4. Direct dagelijks bestuurders benaderen (spreekuur, telefonisch, per e-mail)
5. Direct bestuurscommissileden of fractie benaderen (telefonisch, per e-mail)
6. Deelnemen aan inspraakbijeenkomsten
7. Meedoen aan raadsconferenties
8. Het indienen van een petitie