Ga naar de inhoud

Bestaanszekerheid van jongeren… 12 juni

    Hoe zorgen we ervoor dat jongeren in Amsterdam kunnen rekenen op een stabiele basis – financieel, sociaal en emotioneel? En wat is daarin de rol van buurtprofessionals? Tijdens dit Stadsgesprek gaan we met elkaar in gesprek over de bestaanszekerheid van jongeren. Want ondanks de vele kansen in onze stad, groeit een aanzienlijke groep jongeren op in armoede, met schulden en in onveilige thuissituaties. Dit vraagt om vroegtijdige, betrokken ondersteuning – vanuit de leefwereld van jongeren.

    Directeur-bestuurder Aisa Amagir van Kenniscentrum Ongelijkheid geeft een inleiding naar aanleiding van de publicatie ‘Een (on)zeker bestaan in de stad’. Hierin benadrukt zij dat de overgang naar volwassenheid voor veel jongeren gepaard gaat met financiële en sociale onzekerheden, vooral voor degenen zonder startkwalificatie en zonder stabiele onderwijs- of woonsituatie.

    We spreken ook met ontwikkelingspycholoog en onderzoeker Wendy Wesseling (Hogeschool van Amsterdam) over het onderzoek ‘Jongerenwerkers aan zet in de strijd tegen armoede en schulden’. Naast de eerste resultaten van het onderzoek gaan we ook in op concrete interventies die samen met jongerenwerkers zijn ontwikkeld.

    Tot slot werpen we een bredere blik op de context waarin jongeren opgroeien. Jolanda Oudshoorn, portefeuillehouder bestaanszekerheid bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam, laat zien hoe armoede en een onveilige thuissituatie elkaar vaak versterken – en wat de impact daarvan is op de ontwikkelkansen van jongeren. Hoe zorgen we dat er ruimte komt voor rust, veiligheid en perspectief?
    PRAAT MEE
    DONDERDAG 12 JUNI 2025
    START 16.00 uur EINDE 17.30 uur
    LOCATIE Hogeschool van Amsterdam, Muller Lulofshuis, zaal MLH01A40
    Wibautstraat 5a, Amsterdam-Oost