Ga naar de inhoud

De Zuidertoren Herboren

foto René Louman

Op vrijdag 19 januari 2018 om 16:30 uur vond in huis De Pinto de opening plaats van de nieuwe vitrineexpositie ‘De Zuidertoren Herboren’. Na de opening wandelde men langs de vitrines in de Sint Antoniesbreestraat.

De opening
Na het woord van de voorzitter Winne Meijering vertelde Vincent Spekking, projectbegeleider namens BAM over het hoe en waarom van de renovatie van de Zuidertoren. Klokslag 17:00 uur speelde oud-stadsbeiaardier Bernard Winsemius en daarmee werd de vitrine-expositie officieel geopend! Intussen wandelden we langs de vitrines in de Sint Antoniesbreestraat. In die vitrines zijn foto’s opgenomen van de (restauratie van de) Zuidertoren aan de Zandstraat in Amsterdam. 

Restauratie
In oktober 2015 werden er steigers rondom de 70 meter hoge toren van de Zuiderkerk geplaatst. Het exterieur van het kerkgebouw werd in 2012 gerestaureerd. Nu was de toren aan de beurt. Om het bovenste gedeelte van de toren werd nieuw lood geslagen, lei en houten delen werden vervangen, het carillon werd opgeknapt, het voeg- en schilderwerk gedaan, de windvaan van een nieuwe verf voorzien en de haan kreeg een nieuwe laag bladgoud. 

De Zuidertoren is het baken in de Nieuwmarkt en heeft in deze expositie een hoofdrol. De renovatie aan de buitenkant is in begin 2018 afgerond en de toren is in zijn oude luister hersteld. De zwarte bovenkant rust op een witte sokkel, zoals op een schilderij van Werner van den Valckert uit ca.1620 is te zien. 

Hendrick de Keyser
De Zuiderkerk is gebouwd tussen 1603 en 1611 en voor het ontwerp tekende de Amsterdamse stadsbouwmeester Hendrick de Keyser. Op Pinksterzondag 22 mei 1611 werd de Zuiderkerk met een godsdienstoefening in gebruik genomen. In 1614 is de toren van de Zuiderkerk voltooid. Op 12 september 1929 vond de laatste kerkdienst van het originele kerkgenootschap plaats in de Zuiderkerk. 

Het fotowerk in de vitrines is van buurtbewoners René Louman, Sjaak van der Leden, Flip Lambalk, Henri van Poll en Rogier Fokke. Daarbij is er in deze expositie fotowerk opgenomen van monumentenfotograaf Léontine van Geffen en archivolt architecten. De expositie is mogelijk gemaakt door Stichting kunst en cultuur stadshart.

Henri van Poll

Twee feestjes
Terwijl de bijeenkomst eigenlijk was bedoeld als feestje vanwege de expositie lag de nadruk veel meer op de toren zelf. Niet verwonderlijk. Twee jaar lang verborgen geweest onder een strakke groene baljurk die inmiddels alweer geslonken was tot een slordig minirokje. Gelukkig hebben buurtfotografen ons via Facebook al die tijd blij gemaakt met de vorderingen.

  • De stoere steigerbouwers van heel dichtbij.
  • Het indrukwekkende verwijderen en weer terughijsen van de klokken.
  • Het terugplaatsen van de flonkerende haan, waarvan we niet wisten dat hij zo groot was.
  • De verbazingwekkende donkere top die zo mooi glanst in de zon, het enorme contrast met het steen daaronder, het is wennen, en de meningen zijn verdeeld.

Tot groot genoegen van velen die wonen of werken in de buurt werd de expositie ingeluid door een prachtig, langdurig carillonconcert door Winsemius. Het carillon dat de buurt zo lang heeft moeten missen klonk mooier dan ooit, leek wel. Vincent Spekking had verteld dat er aan de klokken zelf helemaal niets was gedaan, alleen de hamers en klepels waren opgeknapt. De klokken zouden nu klinken zoals ze vier eeuwen geleden klonken. Dat klonk op zich al mooi.

Loes Buisman