Historische binnenstad moet écht autoluw

De werkgroep fundering wijst Autoluw agenda af, als een ‘gemiste kans’. De werkgroep fundering Amsterdam behartigt de belangen van ruim 400 VVE’s, particuliere eigenaars, bewoners en winkeliers inzake fundering.

De werkgroep fundering stelt vast dat de agenda het grachtengebied niet veel anders te bieden heeft dan parkeermaatregelen, terwijl de hele historische binnenstad te maken heeft met dramatisch toegenomen risico’s op funderingsschade als gevolg van achterstallig onderhoud aan bruggen en kademuren.

Pauline van de Ven, voorzitter van de werkgroep fundering: “Dit zou hét moment moeten zijn om de binnenstad versneld autoluw te maken. In plaats daarvan zien we een voortzetting van het ondoordachte beleid waarbij het verkeer zich verplaatst naar het risicogebied van de oude binnenstad. De agenda bestaat uit een lappendeken van goedbedoelde kleine maatregelen en doet in het geheel niets om de stad autoluw te maken.”

Vier kamers van het hart
De Werkgroep fundering bracht vrijdag 10 januari 2020 versneld haar onderzoek ‘Vier kamers van het hart’ naar buiten. Een advies voor het autoluw maken van de historische binnenstad binnen de S100 met behulp van slimme camera-handhaving. Hiervoor is de afgelopen maanden nauw overleg gevoerd met enkele Italiaanse erfgoedsteden waaronder Siena en Florence, die deze systemen al tientallen jaren in gebruik hebben, en met ITC bedrijven die de systemen ter plaatse hebben aangelegd. Het parkeerbeleid en het taxibeleid zijn een integraal onderdeel van het voorstel, dat wordt gesteund door een groot aantal maatschappelijke organisaties en belangengroepen, bewoners en winkeliers.

Klik hieronder het filmpje met het advies van de Werkgroep fundering inzake autoluw beleid Amsterdam