Bij de open haard en de houtkachel komt zoveel fijnstof vrij, dat niet alleen de verre omgeving, maar ook de gebruiker binnenshuis risico’s loopt door de schadelijke rook.
Wie aan fijnstof denkt, denkt aan (zwaar) dieselverkeer. Onderschat worden de gevolgen van houtkachels en open haarden. In Duitsland is uitgerekend dat er daar jaarlijks 18.000 ton fijnstof vrijkomt door houtstook. Dat is meer dan alle vrachtwagens en auto’s uitstoten. Bij de verbranding van hout komen ook andere schadelijke stoffen vrij, zoals koolmonoxide (CO), giftige polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en dioxines.
Fijnstof
Bij houtstook komen de kleinste fijnstofdeeltjes vrij, die voor mensen zeer schadelijk zijn. De zeer kleine deeltjes (kleiner dan 2,5 micrometer) inademen, levert op den duur niet alleen in de longen schade op, maar dringen door in de bloedbaan. En dat heeft een schadelijk effect voor het hele lichaam. De WHO schat het aantal doden door fijnstof in Europa op 60.000 per jaar. Europa schat dat risico veel hoger in. Vlak voor de kachel waar de meeste mensen zitten worden in de praktijk zeer hoge fijnstofwaarden gemeten. Houtstook is niet duurzaam en doet je gezondheid echt geen goed, aldus de GGD Amsterdam.
Milieudefensie: “Houtstook, of het grootschalig stimuleren van pelletkachels, als methode om van het gas af te komen wijzen wij af. Zeker in stedelijke gebieden waar mensen dicht op elkaar wonen, is houtstook ook via pelletkachels niet aan te raden”.
Actie tegen houtstook
Er zijn al behoorlijk wat organisaties en instanties die zich elke dag inzetten om overlast en gezondheidsschade van houtrook te verminderen. Zo heeft het Platform Houtrook een brochure gemaakt, met daarin een overzicht van een aantal meldingen van houtrookoverlast. Die meldingen zijn recent via de website www.houtrook.nl binnengekomen. Het boekje is bedoeld om gedupeerden van Houtrook een gezicht te geven en is gemaakt voor gebruik bij gemeentes en andere organisaties, die het allemaal maar onzin vinden. Inmiddels is het Longfonds ook een actie gestart.
Bekijk de sites:
Gezellig die open haard? Nee, milieuvervuilend. https://t.co/6jmHHLunam
— Trouw (@trouw) 23 januari 2018