Ga naar de inhoud

Nieuwe stadsdeelcommissie

StadsdeelcommissieOp 16 maart zijn de verkiezingen geweest voor gemeenteraad en stadsdeelcommissies. De stadsdeelcommissies zijn vervangen, in Centrum nu 11 leden (voorheen 8). Het dagelijks bestuur wordt aangesteld door een nieuw College, en blijft voorlopig demissionair aan.

Stadsdeelcommissie Centrum

Samenstelling
GroenLinks is de grootste partij geworden, met 25% procent van de stemmen. PvdA de tweede partij met 19% en D66 de derde partij met 18% van de stemmen.
De 11 zetels zijn verdeeld over 6 lijsten. Politieke partijen GroenLinks (3), PvdA (2), D66 (2), VVD (2), en (nieuw) BIJ1 (1). Daarnaast ook nieuw, de onafhankelijke lijst Bewoners Amsterdam (1). Bewoners Amsterdam wordt vertegenwoordigd door Michel van Wijk als enige en eerste zonder binding met een politieke partij.

Een grotere stem in het bestuur
De bevoegdheden van de stadsdeelcommissies zijn enigszins gewijzigd. Ze bestaan nu uit oneven aantallen voor efficiënter stemmen, en:

De stadsdeelcommissie was voorheen een adviescommissie, wat inhield dat deze alleen advies kon uitbrengen. In het nieuwe stelsel fungeert de stadsdeelcommissie als bestuurscommissie, wat de inbreng minder vrijblijvend maakt. De commissie gaat formeel onderdeel uit maken van het stadsdeelbestuur. Adviezen, moties en voorstellen zijn zwaarwegend en worden doorgegeven aan de raad. De stadsdeelcommissie krijgt bovendien een controlerende rol, bijvoorbeeld bij het controleren van de uitgaven via het budgetadviesrecht.
Bron: Een beter bestuurlijk stelsel

Het wordt even wennen: voorheen werd met stadsdeelbestuur bedoeld: het dagelijks bestuur van het stadsdeel. Gaan blijkbaar brieven aan het stadsdeelbestuur ook automatisch naar de leden van de stadsdeelcommissie? Opletten dus bij adresseringen wat je echt bedoelt: dagelijks bestuur stadsdeel X, stadsdeelcommissie stadseel X, of beide.

Bijlage