Ga naar de inhoud

Nog niet helemaal

Op de hoek Blauwburgwal 25, rechts Herengracht 105-107. Beeldbank Stadsarchief Amsterdam ca 1936. Fotograaf onbekend.

De inzameling voor het namenmonumentje op de Blauwburgwal loopt goed. Maar we zijn er nog niet helemaal. Daarom blijven we nog oproepen doen voor financiële steun. Helpt u mee om het doel te bereiken? Ook kleine donaties zijn zeer welkom.

In de ochtend van 11 mei 1940, daags na de Duitse inval, vielen vier bommen op de hoek Herengracht / Blauwburgwal. Er vielen 44 doden, de jongste 6 jaar, de oudste 72. In de kranten werd er maar een klein berichtje aan gewijd. De namen van de slachtoffers en waar ze woonden, zijn nu bekend. Ook veel nabestaanden zijn achterhaald.

Ongeveer de helft van de mensen die omkwamen waren buurtbewoners. De anderen woonden in heel andere buurten, in Amsterdam centrum, west, noord, en ook buiten Amsterdam. Van een motorschipper uit de Keucheniusstraat, een café-houder van de Nieuwmarkt, tot een verlofganger uit Nederlandsch Indië.

Het boekje Bommen op de Blauwburgwal door Fred Geukes Foppen is aan de gebeurtenissen en de betrokkenen gewijd.

Op 11 mei, precies 80 jaar na dato, wordt het bombardement herdacht en een plaquette onthuld met de namen en leeftijden van de slachtoffers. Gevolgd door een herdenkingsbijeenkomst in de Dominicuskerk.
Zie ook het maartnummer van buurtkrant 7, pag. 1 en 2.

Hoe doneren? kijk op: www.oudestadt.nl/blauwburgwal
Benodigd bedrag: €10.000,- op 29 februari bereikt: €8874,-

Tenslotte: Kende u het verhaal al uit uw familie? Woonde uw familie daar, bent u een (ver) familielid van een van de omgekomenen of gewonden? Of was u zelf ooggetuige? Laat het weten aan wijkcentrum@oudestadt.nl en we sturen uw mail door aan het comité.