Ga naar de inhoud

Première

Donderdagavond 25 oktober 2018 was in de Waag de Nederlandse première van de documentaire: A Citizen Science Revolution. Een film over een Europees project waarbij verschillende groepen burgers in Barcelona, Pristina en Amsterdam zich organiseerden om hun leefomgeving met betaalbare sensoren in kaart te brengen. 

Making Sense
Begin 2016 kwamen groepen burgers bijeen in Barcelona, Pristina en Amsterdam. Iedere groep ging hun leefomgeving meten met zeer betaalbare sensoren. Zij maakten zich zorgen over hun omgeving vanwege geluidsoverlast (Barcelona) en de luchtkwaliteit (Amsterdam en Pristina over Stikstofdioxide en fijnstof). Bewoners in Amsterdam werden begeleid door Waag Society. Door gegevens te verzamelen met de sensoren brachten bewoners de omvang van het probleem in kaart. En vervolgens gingen ze opzoek naar oplossingen, maar ook raakten zij geïnspireerd tot een duurzamer gedrag.

Documentaire
In de documentaire A Citizen Science Revolution, zijn deze groepen gevolgd en krijg je een unieke kijk achter de schermen van dit Europees onderzoeksproject met vragen als: hoe betrekken we community’s bij het in kaart brengen van hun leefomgeving, en hoe zetten we dit om in actie? Kan een goedkope sensor de realiteit van een stad veranderen? En wat als dit er tientallen zijn? De data leidde tot nieuwe inzichten, nieuwe gesprekken met overheden en duidelijk handelingsperspectief voor burgers.

Tijdens de première-avond werd vooraf een inleiding verzorgd door Frank Kresin en bracht Ivonne Jansen-Dings de huidige Waag – activiteiten in Citizens Science onder de aandacht. Na de  documentaire volgde een gesprek over toekomst van citizen science. De aanwezigen waren enthousiast. De film is een aanrader om te zien wat je met je eigen data kan realiseren. Zo blijkt dat inmiddels in Barcelona de eindtijden van de terrassen vervroegd zijn naar 22:00 uur. Daarna is het stil op het plein. Een welkome verbetering voor de leefomgeving van de bewoners na een adequate actie van de politiek. Nu Amsterdam nog. De documentaire staat met Nederlandse ondertiteling nog niet online. Zodra dat gebeurt, zal hij hier te vinden zijn. Bekijk hem hier alvast in het Engels met Spaanse ondertitel (op FaceBook).