“Het begon met een simpele vraag: hebben wij recht op nachtrust?” Stella Braam beschrijft hoe de website “Recht op Nachtrust” is ontstaan.
Wakker geschrokken
Het is 3 uur ’s nachts, eind mei 2019. Ik schrik wakker door het luidruchtige gejoel van dronken feestgangers. Net weer in slaap gevallen, wordt er stevig getoeterd op de Rozengracht. De volgende ochtend zit ik te knikkebollen achter mijn laptop.
Had je maar niet in Amsterdam moeten gaan wonen.
Jaar in, jaar uit, elke nacht gaat het zo.
Geërgerd en verbaasd twitter ik een simpele vraag: hebben wij, Amsterdammers, recht op nachtrust? Er komen zoveel reacties, dat Wijkcentrum d’ Oude Stadt hun ruimte openstelt voor bewoners die hierover willen praten. Dat gebeurde op zondag 2 juni – met een gratis kilo leverworst van de Albert Heijn (maar daar vertel ik wel een andere keer over).
Recht op Nachtrust online
Het is 17 juli: de website Recht op Nachtrust gaat online. Ruim een maand later is de site gevuld met gruwelijke filmpjes over schreeuwende toeristen in het holst van de nacht. Met teksten van bewoners die knettergek worden van het lawaai (“BOENK BOENK BOENK, is er weer een festival? ”) en ook met veel klachten over vliegtuiglawaai in allerlei wijken.
AT5 belde vlak nadat we online waren, dat vonden we wat te vroeg – sorry AT5! Marcel gaf een interview over de overlast op de Wallen in De Telegraaf die van onze website melding maakte. En kijk, de gemeenteraad werd wakker. Zowel de Partij voor de Dieren als de ChristenUnie willen er werk van maken. Een afspraak met hen staat. Lieve Amsterdammers, zo snel kan het gaan. Maar we zijn er nog niet… met onze inzet gaat het lukken!
Doe ook mee
Stuur filmpjes, foto’s of je tekst in over nachtelijke overlast. Meld daarbij minimaal waar, datum en tijd. Help mee informatie te verzamelen. Zo bouwen we een dossier op met als doel: een ongestoorde nachtrust. Ga naar: https://www.oudestadt.nl/nachtrust/ of stuur een mail aan: nachtrust@oudestadt.nl.
Stella Braam