Het RIVM organiseerde 24 februari Samen Meten, een bijeenkomst voor burgerwetenschappers, die zelf meten in hun leefomgeving of hierin geïnteresseerd zijn. Dat meten betreft nog steeds vooral luchtkwaliteit. Deze keer was de bijeenkomst online met meer dan 100 belangstellenden. Eerst werd een gezamenlijke sessie gedaan over o.a. het nieuwe portaal. Aansluitend volgde deelsessies met voorbeelden uit de praktijk.
Plenair
- In het plenaire gedeelte liet Joost Wesseling zien hoe veel verder men is met kalibratie van de (goedkope) sensoren. Inmiddels hangen al 1500 verschillende sensoren in Nederland. Het pad van het weg rekenen van vochtdruppels, die meegeteld worden als fijnstof, is verlaten. De vochtsensoren ging ook veel te snel kapot. Nu worden sensoren met elkaar vergeleken. Ook met professionele sensoren. Een heuse 5-sterren waardering wordt aan sensoren toegekend. Dat maakt meteen duidelijk welke sensoren juist rapporteren. Hierdoor is een weging mogelijk voor een “eerlijker totaalbeeld”.
- Derko Drukker liet het vernieuwde Samen Meten Dataportaal zien. Niet alleen fijnstof en stikstofdioxide, maar ook water en geluidmetingen komen daar te staan. 2 miljard ruwe meetdata wordt inmiddels verwerkt. Eigenlijk zijn de meetresultaten meteen live. De updates van de fijnstofmetingen zijn echter eens per uur, dan is wel meteen de kalibratie meegenomen.
- Elma Tenner, ook van het RIVM, demonstreerde de Samen Analyseren Tool. De data van gekozen meetpunt(en) kun je nu zelf analyseren. Data van het portaal halen en opnieuw inladen in de tool. Omdat wind bij meten ook heel belangrijk is, maakt een windroos onderdeel uit van de analyse tool. Klik hier voor meer uitleg.
Deelsessies
- Begonnen werd met een praktijkvoorbeeld waarbij burgers bij een boer de fijnstofuitstoot meten. Met instemming van de boer. Op basis van wat in de praktijk waargenomen werd, bleken de filterinstallaties onvoldoende te werken. Deze werden daarop aangepast.
- Vervolgd werd met een burgerinitiatief IoT Apeldoorn, dat een stichting werd. Niet alleen lucht, maar ook een geluidstoolkit wordt aangeboden, gevoed door de stroom van een lantaarnpaal (overdag via een ingebouwde accu). Interessant was dat daar ongecorrigeerd werd gemeten in dB(Z), niet in dB(A, of C). Gedacht wordt over Kunstmatige intelligentie, om de geluiden te herkennen (zoals bij het project van de Waag).
- Vanuit Meet je Stad! Amersfoort werd aandacht gevraagd voor het vormen van een community. Tip: blijf binnen je eigen gekozen digitale omgeving en deel alleen daar je eigen ervaringen (dus niet daarnaast op Facebook, Whatsapp etc.). Het zelfmeten is onderdeel van democratisering van kennis.
Conclusie
Een leerzame avond, die voor herhaling vatbaar is. Binnenkort komt hier de link naar het officiële verslag, sheets e.d.
Meer informatie